Wanita solehah ibarat mutiara yang sukar didapati..

wanita solehah idaman lelaki soleh

IslamItuIndah

tabung PTPTN=)

Sunday, July 10, 2011

Kamar syurga

Bismillahirrahmanirahim...

Alhamdulillah, hari ini ana masih diberi kesempatan untuk menulis dan semoga Allah redha dengan setiap taipan ini.

Kamar syurga atau bilik syurga.. Syurga yang merupakan ganjaran kepada manusia yang melakukan kebaikan.Dan sudah pasti syuga merupakan idaman setiap insan. Syurga firdaus merupakan syurga yang tertinggi yang ada di akhirat.Rasulullah S.A.W pernah bersabda bahawa di dalam syurga itu terbahagi dalam kamar-kamar. Dindingnya tembus pandang dengan hiasan di dalamnya yang sangat menyenangkan.Di dalamnya pula terdapat pemandangan yang tidak pernah dilihat di dunia dan terdapat satuhiburan yang tidak pernah dirasakan manusia di dunia.

"Untuk siapa kamar-kamar itu wahai Rasulullah S.A.W?" tanya para sahabat. "Untuk orang yang mengucapkan dan menyemarakkan salam, untuk mereka yang memberikan makan kepada yang memerlukan, dan untuk mereka yang membiasakan puasa serta solat di waktu malam saat manusia lelap dalam mimpinya."

"Siapa yang bertemu temannya lalu memberi salam, dengan begitu ia bererti telah menyemarakkan salam. Mereka yang memberi makan kepada ahli dan keluarganya sampai berkecukupan, dengan begitu bererti termasuk orang-orang yang membiasakan selalu berpuasa. Mereka yang solat Isya' dan Subuh secara berjemaah, dengan begitu bererti termasuk orang yang solat malam di saat orang-orang sedang tidur lelap." Begitu Nabi menjelaskan sabdanya kepada sahabatnya.

Ya Allah,aku tidak layak untuk syurgaMu, namun tak pula aku sanggup menanggung siksa nerakaMu dari itu kurniakanlah keampunan kepadaku..Sesungguhnya Engkaulah pengampun dosa-dosa besar...

Wallahu a'lam

1 doa untuk ana:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

stalker2...

Create a Meebo Chat Room

da'i...